CONCEPTUL DE INCONSTIENT COLECTIV

C:G. Jung defineste Inconstientul Colectiv precum urmeaza:

Definitie

Inconstientul colectiv este o parte a psihicului care poate fi deosebita negativ de inconstientul personal prin faptul ca el nu-si datoreaza existenta experientei personale si nu este de aceea un castig personal. In timp ce inconstientul personal consta esentialmente din continuturi care au fost candva constiente dar care au disparut din constiinta, fiind fie uitate, fie refulate, continuturile inconstientului colectiv nu au fost niciodata constiente, nefiind deci cobandite individual, si-si datoreaza existenta exclusiv ereditatii.

Conceptul de arhetip, inevitabilul corelat al ideii de inconstient colectiv, indica prezenta in psihic a anumitor forme de universala raspandire. Cercetarea mitologica le numeste "motive"; in psihologia primitivilor ele corespund conceptului de "representations collectives" creat de Levy-Bruhl iar in domenilul studiului comparativ al religiilor Hubert si Mauss le-au definit drept "categorii ale imaginatiei". Mai de mult Adolf Bastian le desemnase prin termenul de "idei originare" sau "elementare". De aici rezulta suficient de clar ca reprezentarea pe care o am depre arhetip - literar o forma preexistenta - nu este singulara, ci poate fi intalnita si in alte discipline, unde imbraca o haina terminologica specifica.

Prin urmare, teza mea suna in felul urmator: alaturi de constiinta care are o natura pe deplin personala si pe care o consideram - chiar atunci cand ii anexam ca pe un apedice inconstientului personal - ca fiind singurul sistem psihic, exista un al doilea sistem psihic, a carui natura este colectiva, nonpersonala. Inconstientul colectiv nu se formeaza pe parcursul vietii individului, ci este mostenit. El consta die forme preexistente - arhetipurile - care pot deveni constiente doar in mod mijlocit si confera continuturilor constiintei o forma bine determinata.

(C.G. Jung, Opere Complete 1, Arhetipurile si inconstientul colectiv)


Empfohlene Einträge
Aktuelle Einträge
Archiv
Schlagwörter
Noch keine Tags.
Folgen Sie uns!